Articolul lunii iunie! Bianca Solomon-un portret de aur mondial

04.06.2020 18:24
După articolul publicat în luna mai cu privire la prima Olimpiada de Geografie in mediul online, articolul lunii iunie vă prezintă povestea Biancăi Solomon, eleva care a cucerit medalia de aur la cel mai important concurs geografic din lume-IGeo.

Aceasta e studentă în anul I la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii “Al.I.Cuza” Iaşi şi acum se pregătește pentru prima sesiune în mediul online, dar, în același timp, și ultima, așa cum speră Bianca. În urmă cu doar un an, a absolvit ca şefă de promoţie în cadrul Colegiului “Costache Negruzzi”, din Iaşi. Această instituție nu reprezintă doar școala în care a studiat, dar și locul în care s-a format atât profesional, cât mai ales personal. A fost elevă într-o clasă cu profil real, unde matematica a fost mereu la ordinea zilei, însă pasiunea ei a fost mereu Geografia.

Relația elev-profesor reprezintă cheia succesului și armonia spre reușită

Gândind în retrospectivă, pot spune că sunt norocoasă că sunt absolventa unei clase de matematică-informatică, pentru că la facultate am descoperit cât de valoroase sunt cunoştiinţele matematice în studiul Geografiei. Îi mulţumesc pe această cale şi desăvârşitului meu diriginte, domnul profesor Adrian Zanoschi, care, deşi este unul dintre cei mai buni profesori de matemtică, a susţinut pe fiecare elev să își urmeze pasiunea. Pentru mine, pasiunea a fost Geografia, pe care mi-am cultivat-o în timp, însă nu cred că a fost întâmplător să am un mentor mai bun decât doamna profesor Simona Iancu. Dȃnsa mi-a mărturisit recent că succesul meu geografic s-a datorat unei ambiţii fără margini, unui potenţial care a fost bine valorificat şi pasiunii...eu mereu am completat-o, spunând că elementul “cheie” a fost relaţia foarte bună pe care am avut-o în toată colaborarea noastră, dar şi acum după terminarea liceului.

Clasări doar pe locul I și al II-lea la fiecare Olimpiadă Națională de Geografie

Olimpiada de Geografie a fost, cu siguranţă, mai mult decât o oportunitate de a îmi îmbogăţi cunoştiinţele de Geografie. Aceasta mi-a marcat în cel mai frumos mod anii adolescenţei şi a contribuit la maturizarea mea. Experienţele olimpiadei mi-au alimentat ambiţia că, dacă ai pasiune, totul e posibil. Am avut clasări doar pe locurile 1 şi 2 în toţi cei 5 ani de olimpiadă [1], însă am trăit şi momente când am avut clasări la limita succesului, cum ar fi locul 9 la barajul pentru competiţiile internaţionale din 2017, primul necalificabil [2]. Cu toate acestea, nu m-am oprit din a crede că voi reuşi, ceea ce s-a întâmplat chiar anul următor, la Brăila, în 2018, când am obținut calificarea în lotul pentru IGeo.

Dincolo de premii, Geografia i-a oferit și cei mai buni prieteni

ONG a fost inițial o scenă pe care să mă afirm, însă, în timp, a devenit mai mult decât un concurs, deoarece am învăţat că cele mai frumoase prietenii se nasc şi din competiţie. Astfel, niciodată nu trebuie să te dai bătut şi trebuie să simți că Geografia chiar uneşte oamenii. Cu siguranță nu voi uita de “băieţii mei” din lotul judeţului Iaşi: Manu Foşalău, Oliver Dinter, Călin Vameşu sau Andrei Fedorenciuc, primii doi fiind actualii mei colegi la facultate. De asemenea, aș dori să-l menționez și pe “cel mai acerb competitor”, care îmi e acum unul din cei mai apropiaţi prieteni, Angelo Petre. Ȋn același timp, Sonia Şortan reprezintă “modelul meu” și o văd ca pe o soră, respectiv toţi ceilalţi geografi din colţurile ţării, alături de care am realizat şi voi realiza multe colaborări, precum Alex Berbecariu sau chiar Andrei Brisc. ONG m-a adus faţă în faţă cu oameni deosebiţi, pe care ştiu că îi voi avea ca prieteni toată viaţa.

Aur Mondial la Quebec 2018 și Argint la Hong Kong 2019

Experienţa ONG a fost completată şi de 2 participări la cea mai importantă competiţie geografică, IGeo: la Quebec în  2018 şi la Hong-Kong în 2019, pentru care am muncit cu foarte multă pasiune, de la începutul carierei de “olimpic la geografie”. Recunosc că visul de a merge la IGeo mi s-a întipărit în minte încă de la primul meu ONG, cel de la Cluj-Napoca, pe vremea când Sonia era printre membrii lotului pentru IGeo 2015. Eram fascinată de acest concept al olimpiadei internaţionale, iar prietena mea a fost un exemplu, căci oamenii care au pasiune, vor reuşi. Astfel, mi-am propus şi eu să ajung la IGeo, chiar la Quebec, având în vedere că încă din 2015 se cunoştea locaţia pentru IGeo 2018. Din acel moment, a început ascensiunea spre visul meu, care a fost graduală. Am participat în fiecare an la proba de baraj pentru IGeo, de fiecare dată observând un progres în poziţia ocupată. Deşi în clasa a X-a, clasarea pe locul 9 la baraj a fost dureroasă, am continuat să lupt pentru visul meu-Quebec 2018. La ONG 2018, la momentul anunţării celor calificaţi la IGeo, “stăteam ca pe ace”, iar când mi-am auzit numele strigat, am trăit, probabil, unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea, iar lacrimile de bucurie nu se mai opreau.

A urmat experienţa propriu-zisă IGeo, care începe cu o pregătire intensă a lotului, realizată de domnii profesori Dorin şi Cornelia Fiscutean. IGeo respectă aceleaşi principii ca ONG, depăşind calitatea de simplă competiţie, fiind, mai ales, o oportunitate de a cunoaşte oameni cu aceeaşi pasiune şi a lega prietenii, care trec dincolo de frontiere. Concursul în sine este mai complex ca ONG, cu subiecte cu aplicabilitate practică, extrem de diverse, unde răspunsul cel mai bun nu e doar cel mai logic sau cel mai creativ, e cel care le îmbină pe cele două. Emoţiile sunt la cote înalte şi la acordarea medaliilor, iar bucuria când am fost medaliată cu aur a fost un sentiment unic, de mândrie personală şi patriotică. Cu siguranță, a fost cea mai frumoasă încununare a pasiunii mele. La IGeo 2019, experienţa mea a fost diferită, dar de neuitat, pentru că mi-am “cimentat” prieteniile din anul precedent şi am cucerit medalia de argint alături de ei.

Visează cu ochii deschiși la o carieră în domeniul universitar

Acum, când îmi amintesc aceste clipe, realizez că totul a pornit de la un vis al unei fete de 15 ani, care pătrunsese într-o lume atât de fascinantă, în care făcea ceea ce îi plăcea cel mai mult. Tot ce a urmat constituie cele mai frumoase amintiri, premii, medalii şi cei mai buni prieteni pe care am avut şansa să îi întâlnesc.

Probabil, cel mai bun lucru pe care îl poţi face când ţi-ai îndeplinit un vis este să îţi cauţi un nou ţel, iar pentru mine, faptul că urmez cursurile Facultăţii de Geografie şi că visez să profesez în acest domeniu, e cea mai frumoasă continuare a ceea ce am făcut până acum. Am ales să studiez în România, pentru că îmi iubesc ţara şi vreau să mă implic cât mai mult în dezvoltarea ei, odată ce voi activa în acest domeniu. A fi profesor este una din cele mai onorabile profesii, pe care, dacă o faci cu multă pasiune şi dăruire, va îmbunătăţi viitorul societăţii noastre. După un an de facultate, pot spune cu toată sinceritatea că nu regret deloc decizia făcută şi sunt foarte mândră că sunt studentă la UAIC Iaşi, la Facultatea de Geografie, unde am profesori foarte bine pregătiţi şi multe posibilităţi de a mă dezvolta pe plan profesional. În următorii 10 ani sper că voi fi finalizat studiile doctorale şi voi activa deja în învăţământul universitar, acesta fiind visul meu în momentul de faţă, vis pentru care deja muncesc cu multă pasiune. În plus, mi-aş dori ca povestea ONG să continue pentru mine, însă din altă perspectivă, poate ca membru al comisiei sau al comitetului de organizare în viitoarele competiţii geografice.

Membru în comisia eONG-prima Olimpiadă Națională de Geografie în mediul online

Recent, am luat parte la un eveniment extrem de special, eONG,  Olimpiada de Geografie în mediul online, creată de olimpici pentru olimpici. A fost, cu adevărat, surprinzător să observ că, inclusiv în această perioadă mai dificilă, solidaritatea comunităţii de geografi a fost mai puternică decât orice. Am rememorat amintiri cu dragii mei prieteni şi am descoperit cât de plăcută şi eficientă este munca împreună cu cei care împart aceleaşi valori cu tine. Implicarea mea în acest proiect mi-a arătat că experienţa ONG ne-a unit pe noi, geografii de pretutindeni, iar feedback-ul pozitiv al participanţilor m-a făcut să fiu foarte mândră de comunitatea tinerilor geografi din organizare, pe care ţin să îi felicit din toată inima. Doresc să le mulțumesc pe această cale celor 4 organizatori: Iagăr Vlad, Niță Eduard, Hangu Armand, Alexe Gabriel. De asemenea, a fost o plăcere să lucrez împeună cu membrii comisiei de evaluare și elaborare a subiectelor: Angelo Petre, Alex Berbecariu, Felix Geodoiu, Mălina Pîslaru, Alina Popescu, Fîrțigu Georgiana, Clara Rapiteanu și Andrei Brisc.

Munca și pasiunea constituie elementele vitale ale performanței

Pentru dragii mei geografi, sfatul cel mai de preţ este să faceţi totul cu multă pasiune şi să nu vă daţi bătuţi niciodată. Rezultatele vor apărea cu siguranţă, dar e nevoie de răbdare şi multă muncă. Nu uitaţi să valorificaţi orice olimpiadă dincolo de concursul propriu-zis, să vă faceţi prieteni, să călătoriţi şi să trăiți cele mai frumoase amintiri! Viitorul vă aparţine vouă, celor care credeţi în frumuseţea visurilor voastre!

Autor: Andrei BRISC


 [1]Olimpiada Națională de Geografie (ONG) se desfășoară doar pentru clasele VIII-XII. Pentru clasele V-VII, echivalentul ONG este Concursul Terra.

 [2] Primii 4 clasați se califică la IGeo, iar locurile 5-8 se califică la Balcaniada de Geografie

 

Subiect: Bianca Solomon-un portret de aur mondial

Acest articol

Moldovan Maria 22.06.2020
Foarte interesant! Mulțumim pentru material!!!

Comentariu nou

Buletin informativ

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ:

Contact

Contact

Andrei BRISC Zalau / Cluj-Napoca 0732606983 andrei.brisc01@gmail.com contact@geoandrei.com